Google ще пази неутралитет на президентската кампания в САЩ
Секция: Технологии
30 Юли 2020 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google ще пази неутралитет на президентската кампания в САЩ

/КРОСС/ Американската компания Google ще запази неутралитет по време на президентската надпревара в САЩ и няма да подкрепи нито един от кандидатите, съобщи нейният директор Сундар Пичай на изслушване пред Камарата на представителите на САЩ.

Републиканецът Джим Джордън попита Пичай дали компанията възнамерява да "промени функциите си", за да подкрепи най-вероятния демократичен кандидат Джо Байдън.

"Ние подкрепяме и двете кампании. Вярваме, че политическата реклама е важен компонент на свободната реч в демократичните страни", каза ръководителят на Google. Той също така увери, че компанията взаимодейства безпристрастно и „в рамките на закона" с предизборните щабове и на двамата кандидати за президент.

"Няма да направим нищо, което би променило ситуацията в една или друга посока. Това не е в съответствие с нашите ценности", каза Пичай. По-късно добави, че поема ангажимента да продължава да заема неутрална позиция, както винаги е било.

Джордан обърна внимание на факта, че от Пичай се изисквало да отговори на въпроса само с „да" или „не", но той не го е направил. Според него има доказателства, че по време на президентската надпревара за САЩ през 2016 г. Google е опитала да подкрепи демократите. Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини Google и други технологични компании в пристрастия срещу републиканците и подкрепа на демократите.

Президентските избори в САЩ са насрочени за 3 ноември. Очаква се демократичният кандидат за тях да бъде Джо Байдън, от републиканците Доналд Тръмп.