Конгресът: Amazon, Facebook, Apple и Google злоупотребяват с водещата си роля на пазарите в Америка
Секция: Технологии
30 Юли 2020 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конгресът: Amazon, Facebook, Apple и Google злоупотребяват с водещата си роля на пазарите в Америка

/КРОСС/ Изслушванията в подкомитета по антитръстовата политика на съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ потвърдиха опасенията на американските законодатели относно нарушения в работата на Amazon, Facebook, Apple и Google. Това заяви председателят на този подкомитет Дейвид Сисилини (демократ от Род Айлънд), предава Reuters.

„Това, което чухме от свидетелите в съдебното заседание, потвърди доказателствата, които сме събрали през последната година", цитира британската агенция законодателят. Според него лидерите на тези компании, отговаряйки на въпросите на конгресмените, са признали, че допускат онези действия, които предизвикват безпокойство сред членовете на подкомитета.

Както Сисилини каза преди изслушването, Amazon, Facebook, Apple и Google може да злоупотребяват с водещите си позиции на американските пазари. Според законодателя целта на изслушванията е била „оценка на доминиращата роля" на компаниите. Те, както подчерта Сисилини, имат огромно влияние, включително в областта на осигуряване на достъп до информация и пазари. Тези компании „имат мотиви и възможности да злоупотребяват с тази власт", каза конгресменът.

Изслушването се проведе като част от антитръстовата процедура. Ръководителите на Amazon, Facebook, Apple и Google отговаряха на въпроси на законодателите чрез видеовръзка повече от пет часа.

През юли 2019 г. стана известно, че американските власти се готвят да започнат мащабно разследване на горепосочените четири компании, за да проверят за евентуални нарушения на антитръстовите закони от тях. Според „Ройтерс" правомощията в производството ще бъдат разделени между Федералната комисия по търговия на САЩ, която поема Amazon и Facebook, и Министерството на правосъдието, което се занимава с Apple и Google. В същото време депутатите в Камарата на представителите на САЩ обявиха началото на собствено разследване.