Георги Гьоков: Подходът към кризата от страна на правителството е неадекватен
Секция: ПОЛИТИКА
30 Юли 2020 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Гьоков: Подходът към кризата от страна на правителството е неадекватен

/КРОСС/ „Оставката на цялото правителство е задължителна, а управляващото мнозинство ни устройва водевилни сценки - под формата на парламентарно изслушване. И вместо този, който повече от 10 години забърква кашите в държавата, хамалски псува и обижда президента, евролидерите, народните представители, който не уважава българския народ, да дойте тук и да си подава оставката, или поне да се защити, той се крие и праща накуп 3-ма от министрите си да се обясняват от негово име какви велики дела ще свършат, ама друг път". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Гьоков в Народното събрание.

По думите това, с което управляващите се хвалят, хората определят като хвърляне на прах в очите, купуване на спокойствие и отсрочка за подаване на оставката. „Още от първия месец на хората им е ясно, че подходът към кризата от страна на правителството е неадекватен и то не може да се справи с това огромно икономическо и социално сътресение. Необходими са прецизно планирани мерки в един ясен и консенсусен план за възстановяване, но не виждаме такъв", категоричен е Гьоков.

„Ще харчите много пари и хората очакват да се гарантира, че здравето им ще е защитено, работните места също, а компаниите ще се подкрепят и ще се върви към социално сближаване. Но за съжаление в мерките ви няма перспектива. Възстановяване на икономиката се очаква след края на 22 г., а вие планирате в перспектива от три месеца - по 50 лева на пенсионер, по 3 лева на безработен. Смешно и неубедително на фона на това, което правят други страни", смята още народният представител от левицата.

„Никакво значение няма дали ще похарчите 2 милиарда или 2 лева, ако хората не останат с удовлетворение, че тези пари са похарчени в тяхна полза, а не че си купувате спокойствие с тях или че ги редите в шкафчето", завърши Гьоков.


Драгомир Стойнев: За 5 месеца не свършихте нищо за хората

„Планът на правителството за икономически мерки е главно в бъдеще време - ще направим хубава мярка, ще има нови мерки. Това, което вълнува хората, е какво се е случило досега.

Един болен човек има нужда от лекарство сега, ако му се даде след 3-4 месеца, този човек може да не е сред живите." Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев по време на изслушване на икономическия министър в парламента.
„Министърът е прав, че кризата е безпрецедентна, но тогава се налагат и безпрецедентни мерки. Имаме едно забавяне, забавяне, забавяне. Какво е свършено до момента?", попита Стойнев. Той допълни, че единствената мярка, която трябва да подпомага бизнеса е „60:40": „Какво вие сте свършили по тази мярка - до момента са усвоени само 17% от прословутия 1 млрд. А минаха 5 месеца.", подчерта народният представител.
„До момента от 200млн. за малките предприятия сте дали 6млн. лв., за средните предприятия, до момента не е получено. Вместо да използвате бюджетни средства за директно финансиране, вие не го направихте и те останаха без средства", отбеляза Стойнев.

„От 500 млн. лв. във Фонда на фондовете, ефектът от този фонд е нула. Нула. Запомнете го. За 4 години, от колкото работи този фонд, пари за български предприятия няма", завърши Драгомир Стойнев.