Прилепите носят коронавируси с десетилетия
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Юли 2020 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прилепите носят коронавируси с десетилетия

/КРОСС/ Ново проучване сочи, че вирусите от коронавирусната линия, отговорна за COVID-19, циркулират в прилепите от десетилетия, много преди вирусът да започне да заразява хората.

Как точно вирусът е скочил у хората, все още е загадка. Но проучването показва, че коронавирусът най-вероятно е еволюирал при прилепи - като Rhinolophus affinis, източникът на коронавирус, който е предизвикал епидемията от SARS през 2003-2004 г. - не змии или панголини, както някои изследователи предполагат. Панголините или друго животно може би все пак са били междинен гостоприемник, преди вирусът да се прехвърли на хората.

Епидемологът Масией Бони и неговите колеги изследват генетичните скици на новия коронавирус SARS-CoV-2 и 67 свързани вируси. Анализът има за цел да разкрие еволюционната история на SARS-CoV-2 и да види дали вирусът е разменил части генетичен материал с други коронавируси, процес, наречен рекомбинация, за да се превърне в грозния патоген, който е сега.

SARS-CoV-2 не е резултат от генетична размяна сред известни коронавируси, съобщават изследователите на 28 юли за „Сайънс Нюз".

Въз основа на еволюционната връзка сред 68-те коронавируси, изследователите оценяват, че клонът на родословното дърво на вируса, който води до SARS-CoV-2, се е различавал от сродните вируси между 1948 и 1982 г. Тези данни предполагат, че коронавирусната линия, довела до вируса в сегашната пандемия, присъства в прилепите от десетилетия.

Този дълъг период загатва, че още вируси с потенциал да заразят хората циркулират в прилепите. Откриването на такива вируси в прилеп може да помогне да се идентифицират потенциалните заплахи.