Георги Михайлов: Държавата се блокира от упорството на управляващите
Секция: ПОЛИТИКА
31 Юли 2020 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Михайлов: Държавата се блокира от упорството на управляващите

/КРОСС/ „Държавата се блокира от упорството на управляващите. Проблемите не са от вчера. Те се показваха години наред от нашата политическа сила. Преяждането с власт и невслушването в проблемите на нацията доведоха до това, до което никой не би искал да стигне - протестите по улиците, в които участват огромна част от младите. Те са разтревожени за своето бъдеще и не искат да отлагат решението на проблемите". Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България" Георги Михайлов пред НТВ.

Относно готовността на президента с евентуално служебно правителство, депутатът коментира, че никой не трябва да бъде изненадан от една конституционна възможност. „Аз смятам, че в следващите дни възможността за служебен кабинет ще придобие още по-сериозна реалност. Това упорство продължава вече трета седмица и никой не се вслушва в истинския дневен ред на хората, които протестират", заяви Михайлов.

„Кризата е толкова сериозна, че няма как да продължаваме да се правим на разсеяни, че не виждаме какво се случва и да чакаме да дойдат редовни избори. Това, че хората не одобряват правителството и над 60% от тях подкрепят протестите означава, че има сериозно недоволство в обществото", обясни депутатът от левицата.

По повод ситуацията с пандемията от COVID-19, Михайлов заяви, че трябва да бъдем сериозни реалисти. „В никакъв случай не трябва да позволяваме една медицинска проблематика да се превърне в спирачка на политически проблеми, които от години не се решават. Дневният ред дойде от протестите, понеже никой не се вслушваше години наред в исканията на хората. И да кажем, че личните амбиции на някой, в това число и президентът на държавата, са извели десетки хиляди хора по улиците на страната, е нелепо", коментира още той.

„БСП е готова за избори и има свои управленски идеи, които е изложила във „Визия за България". Те са абсолютно отговарящи на изискванията на нацията, така че нека се вслушаме в гласа на мнозинството, да тръгнем към машинно гласуване, но и към оставка на правителството и уреждане на проблемите от суверена на държава, какъвто е народът", заключи социалистът.

Румен Гечев: Намаляването на ДДС на вино и бира противоречи на здравия разум

„Свалянето на ДДС на виното и бирата е обида за целия български народ. В момент, в който в София няма места в детските градини за 5000 деца, намаляват ДДС на виното и бирата, за да увеличат туризма. Това противоречи на здравия разум и ще доведе до жестоки наказания от Брюксел. България ще стане единствената членка на Европейския съюз, която предлага по-нисък ДДС на алкохолни продукти, а реакцията на Брюксел ще се измерва в милиони левове, които ще се плащат от данъкоплатците." Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България" Румен Гечев пред БТВ.

По повод мерките на правителството, Гечев коментира, че има и по-добри варианти. „Ние подкрепихме мерките, които предложи правителството, но предупредихме, че някои от тях няма да сработят и има по-добри варианти. Тези варианти не бяха някаква измислица на БСП, а бяха опитът на страните от Европейския съюз", заключи той.