Лекар: Човек може да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип
Секция: Здраве
31 Юли 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекар: Човек може да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип

По думите му двете заболявания се различават трудно

/КРОСС/ „Напълно възможно е човек да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип". Това заяви в студиото на „Здравей, България" доц. д-р Спас Спасков. По думите му двете заболявания се различават трудно.

Той коментира и по-големия брой на починали с вируса през последната седмица. „Предполагам, че от Министерство на здравеопазването ще изяснят причината за увеличението на смъртността. Важно е да се знае дали става въпрос за натрупване на влошаване на състоянието при различни пациенти или говорим за тенденция на база на общия брой болни", поясни Спасков. Според него бройката на пациентите в интензивни отделения е показател за състоянието на здравната система. Засега тя се справяла.

„Има много уплашени хора и в болниците се приемат пациенти, които не са в тежко състояние. Поради тази причина нараства броя на хоспитализираните", обясни доцентът.

Спасков смята, че през септември броят на заразените ще намалее. „Тогава обаче ще се появи друг проблем - ще се смеси коронавируса с други грипни заболявания", каза още специалистът.

Той поясни, че колкото е по-голямо количеството на микроба, толкова по-голяма е вероятността да се заразим и да изкараме тежко коронавируса. Затова Спасков отново призова хората да спазват дистанция и да носят маски.