Ина Лулчева: Питането на Гешев за президента беше излишно
Секция: Интервюта
31 Юли 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ина Лулчева: Питането на Гешев за президента беше излишно

Питането на главния прокурор беше излишно, защото Конституцията е ясна - държавният глава има наказателна неприкосновеност и той не може да бъде разследван от прокуратурата. Така адвокат Ина Лулчева коментира в сутрешния блок на бТВ отговора на Конституционния съд, че президентът не може да бъде разследван. Искането беше направено от главния прокурор Иван Гешев в началото на годината, за да се тълкува обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента.

/КРОСС/ Докато тече мандатът му спрямо него не могат да се извършват никакви процесуални или извънинституционални действия по осъществяване на наказателна отговорност и засягане по какъвто и да е начин на личността му, посочи адвокатът.

Не може да се разпространяват дори твърдения, че е извършил престъпление, отбеляза още Ина Лулчева.

По думите й, Народното събрание може да разследва президента, ако прецени, за държавна измяна или нарушение на конституцията.

"Това не се обвързва задължително с престъпления, това са нарушения, които Народното събрание преценява, че са на лице и може да ги отнесе до Конституционния съд", обясни още адвокатът.