Сметната палата ще извърши три одита на разходите за COVID-19
Секция: ИКОНОМИКА
31 Юли 2020 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сметната палата ще извърши три одита на разходите за COVID-19

/КРОСС/ Сметната палата ще извърши три одита на изпълнението по актуалната тема, свързана с разходите по прилагането на мерките в борбата с COVID-19.

Първият одит е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - икономически мерки за микро, малки и средни предприятия". Той ще бъде осъществен в министерствата на икономиката и на финансите.

Вторият одит е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - мерки за социална подкрепа и заетост" и ще бъде в Министерството на труда и социалната политика и агенциите по заетостта и социалното подпомагане.

Третият одит е „Ефективно и прозрачно използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 - мерки за подпомагане на земеделски производители" и ще бъде в Министерството на земеделието и ДФ „Земеделие".

И трите одита ще обхванат периода от 01.02.2020 г. до 31.03.2021 г.

За да реализира трите одита, Сметната палата измени Програмата си за одитната дейност за 2020 г., като прекрати други одитни задачи. Така ще може да фокусира усилията си върху безпрецедентните предизвикателства, причинени от пандемията, и предприетите мерки от правителството за намаляването на тежестта от кризата за българските граждани и бизнеса, които ангажират значителен финансов ресурс.

През последните месеци се засили активността на ИНТОСАЙ - международната професионална организация на Върховните одитни институции, във връзка с инициативи, насочени към ролята им в преодоляването на пандемията.

Европейската сметна палата (EСП) също преразгледа работната си програма за 2020 г. и прибави два прегледа със специално внимание върху кризата, свързана с COVID-19. ЕСП излезе със становище през пролетта, че е необходим баланс между по-голямата гъвкавост и задължението за отчетност при използването на структурните фондове на ЕС с цел смекчаване на последиците от COVID-19.