Консултанти изнудват бизнеса с 60% "такса успех" за антикризисни проекти с европари
Секция: ИКОНОМИКА
31 Юли 2020 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Консултанти изнудват бизнеса с 60% "такса успех" за антикризисни проекти с европари

/КРОСС/ Недопустимо кожодерство над бизнеса насред криза от страна на консултантски фирми са установили от Министерство на икономиката.

Консултантите изнудвали бизнеса с до 60% "такса успех" за помощта, която им оказват, при кандидатстването по различните държавни мерки срещу икономическата криза, възникнала заради епидемията от коронавирус.

Имаме получен сигнал, който вече сме изпратили в ДАНС за проверка, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Има подадени сигнали от фирми през различни народни представители, уточни той. Действията на министерството са обсъдени с работодателските организации и с премиера.

Заради това министерството иска да пресече подобни злоупотреби и разкрива от понеделник гореща телефонна линия в кабинета на главния секретар на икономическото министерство и предоставя имейл за сигнали, а с контрола се заема работна група от ведомството. Към инспектората на Министерство на икономиката ще бъдат включени и работодателите, добави министърът. Нашето желание е тази връзка между консултанти, които искат такива суми, и кандидатстващите фирми за подпомагане, да бъде пресечена, мотивира се Лъчезар Борисов.

Така излиза, че един консултант, за да упъти за попълването на документите дадена фирма, може да вземе от цялата й отпусната сума за подпомагане срещу кризата, например 10 хил. лв., половината пари за себе си. Затова след разговор с премиера още утре Министерство на икономиката ще създаде платформа с виртуално попълнени документи, за да се скъса изцяло възможността консултантите да прибират пари от еврофондовете, отпуснати за спасяването на икономиката.

"Таксата е между 40-50 и стига дори до 60 процента, което е неприемливо, нереално и недопустимо", възмути се икономическият министър.

До момента са отворени мерките на държавата, които финансират компаниите от 3 до 10 хил. лв. заради COVID-кризата, но предстоят още мерки с по-големи суми и именно затова държавата ще затегне още отсега контрола.