Бирата и виното в заведенията от днес вече се облагат с 9% ДДС
Секция: ИКОНОМИКА
01 Август 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бирата и виното в заведенията  от днес вече се облагат с 9% ДДС

/КРОСС/ От днес влиза в сила новата, по-ниска ставка за виното и бирата, сервирани в заведения. Те ще се облагат с данък върху добавената стойност от 9 на сто вместо досегашните 20%.

След като от първи юли по-ниската ставка е валидна за храните и безалкохолните напитки в ресторантите и при кетъринг услугите, сега тя се разширява и върху виното и бирата с поправки, приети в последните дни на работата на депутатите преди им лятната ваканция. Разширяването на 9-процентното изключение бе договорено на коалиционен съвет.

В него ще бъдат обхванати и спортните съоръжения, т.е. фитнесите, кортовете и другите спортни игрища, например.

Ако случайните превози са организирани с цел туризъм, те също ще се ползват от по-ниската ставка. Комисионите на туроператорските агенти са част от изключението, чиято обща щета за хазната не е прогнозирана.

От коалиционния съвет подчертаха, че за юни приходите от ДДС като цяло в хазната с 28 милиона лева повече спрямо година по-рано, въпреки пандемията. Първото ново изключение от 20-процентната ставка обаче влезе в сила от 1 юли, така че резултатите за юни не могат да бъдат референтни за ефекта от промяната.

Преди пандемията от Covid-19 единствено хотелиeрите се ползваха от 9-процентната ставка, като тези текстове фигурират от години в българското законодателство.

След парламентарната ваканция предстои нова серия от промени в Закона за ДДС, стана ясно снощи. Тя ще бъде заради отмяната на текстовете на Наредбата за касовите апарати, свързани със софтуера за управление. През годините те бяха променяни многократно, а бяха и обект на недоволство от бизнеса.