Евросъюзът отбеляза рекорден на спад на икономиката от 14.4%
Секция: ИКОНОМИКА
01 Август 2020 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евросъюзът отбеляза рекорден на спад на икономиката от 14.4%

/КРОСС/ Европейската икономика отбеляза най-силното си свиване от 1995 г. насам - откакто се води статистика. През второто тримесечие на годината, в което COVID-пандемията обхвана всички страни членки и те започнаха да предприемат ограничителни мерки срещу разпространението на заразата, спадът на БВП за страните от еврозоната е 15%, а на целия ЕС - 14.4%, показват данните на Евростат.

Отбелязаният икономически спад през първото тримесечие на 2020 г. бе по-слаб - 2.5%, а за еврозоната -3.1%, припомня Евростат.

Сред страните членки, за които към момента има данни, с най-голям срив в икономиката през второто тримесечие е Испания (-18.5%), следвана от Португалия (-14.1%) и Франция (-13.8%). Литва (-5.1%) отчита най-слабо намаление на БВП.

Най-голямата икономика в ЕС - Германия, отчита спад на БВП от 11.7%.

Данни за БВП на България за второто тримесечие все още липсват. За първото тримесечие НСИ отчете спад от 3.3%, а прогнозите на БНБ и ЕК за второто тримесечие са за свиване на икономиката ни с около 7%.


Финансови експерти обаче очакват икономиките в ЕС и еврозоната да започнат да се възстановяват още през третото тримесечие на 2020 г.
В доклада си от юли Европейската комисия прогнозира, че реалният БВП на еврозоната през тази година ще спадне с 8,7 % заради пандемията от COVID-19.