ЕК преговаря и за ваксината на Johnson & Johnson срещу коронавируса
Секция: Здраве
01 Август 2020 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК преговаря и за ваксината на Johnson & Johnson срещу коронавируса

/КРОСС/ Европейската комисия е в напреднали разговори с фармацевтичния гигант Johnson & Johnson, за да резервира или купи първи дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията, която е в процес на разработка. Това съобщава Reuters, като цитира двама служители от ЕК, запознати с разговорите.

Този ход е първият, организиран от изпълнителната власт на Европейския съюз, след като миналата седмица получи мандат от 27-те национални правителства на ЕС да използват спешен фонд с повече от 2 милиарда евро за постигане на предварителни сделки за покупка с производители на ваксини.

Сделката на Комисията с американската фирма Johnson & Johnson е „в процес на подготовка", заяви висш здравен служител от държава-членка на ЕС, който пожелал да остане анонимен.

Втори източник на ЕС заяви, че във вторник Комисията е имала разговор с Johnson & Johnson относно евентуалното споразумение за потенциалната му ваксина.

Официално запитан, говорител на Комисията заяви, че няма коментар. Johnson & Johnson не бяха открити за коментар в САЩ поради часовата разлика, пояснява Ройтерс.
Не става ясно дали евентуалната сделка ще включва предварителна покупка на ваксината при тестване или вариант за закупуването й.

Johnson & Johnson планира следващия месец да започне клинични изпитвания върху хора за експерименталната си ваксина срещу силно заразния коронавирус.

Германия, Франция, Италия и Холандия заявиха, че миналата седмица са придобили 400 милиона потенциални дози ваксина, които по принцип са достъпни за всички държави-членки, от британския производител на лекарства AstraZeneca, която разработва ваксина срещу COVID-19 съвместно с Оксфордския университет.

AstraZeneca подписа подобна сделка през май със САЩ.

Според източника на Ройтерс, който е здравен служител, споразумението на ЕС с Johnson & Johnson може да бъде обявено още през следващата седмица. Той обаче предупреди, че може да е необходимо още малко време за финализиране и все още има шансове договорка да не бъде постигната.

Процедурите за вземане на решения в ЕС представляват пречка за потенциалната сделка, като държавите-членки все още водят преговори за създаването на управителен орган за преговори с производителите на ваксини и лекарства, съобщава още Ройтерс.

Съгласно проект на план, разработен от Европейската комисия, който все още предстои да бъде одобрен от правителствата на ЕС, зелена светлина от само четири държави-членки ще бъде достатъчна за започване на официални разговори от страна на ЕС с производителя.

Но, подчертавайки неотложността на осигуряването на ваксина за 450-милионното население на ЕС, Комисията вече е започнала разговори с Johnson & Johnson, още преди управителният орган да бъде договорен.

Купувайки ваксини в процес на разработка, ЕС рискува да получи такива, които в крайна сметка могат да се окажат неуспешни срещу COVID-19.

Но рискът е оправдан от необходимостта да се осигурят достатъчно дози за населението на ЕС в глобалната надпревара за ефективна ваксина, казват служители на ЕС.