Апелативната прокуратура Варна разпореди проверки в домовете за стари хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2020 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Апелативната прокуратура Варна разпореди проверки в домовете за стари хора

/КРОСС/ Нарушения в дома за стари хора Свети Георги във Варна предизвика проверки във всички старчески домове по разпореждане на Апелативна прокуратура Варна. Проверки ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги и старчески домове на територията на Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.
Проверките следва да бъдат насочени към установяване на мерките, предприети към момента, както и за предприемане на нови и допълнителни за ограничаването на заразяването с COVID-19. Освен това ще бъде събрана информация за броя на наличните болнични легла, както и за необходимостта от разкриване на допълнителни в болничните заведения предвид усложняването на епидемиологичната обстановка. В извършването на проверките ще участват регионалните здравни инспекции, регионалните дирекции за социално подпомагане, областните дирекции на МВР, както и областните управители на територията на апелативния регион.
Постъпил е и сигнал от главния държавен здравен инспектор с конкретни данни за установени нарушения в дом за стари хора в град Варна.
Още през нощта на 30 срещу 31 юли са извършени проверки от компетентните органи. Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление, като са били нарушени мерки в дом за стари хора „Свети Георги" в град Варна, издадени против разпространението на заразна болест по хората, като деянието е извършено по време на пандемия, свързано със смъртни случаи.
Започнато е досъдебно производство по член 355, ал. 2 от НК под надзора на Районната прокуратура във Варна. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.