Пациенти с Covid-19 започват да губят косата си
Секция: Здраве
01 Август 2020 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пациенти с Covid-19 започват да губят косата си

/КРОСС/ Повече от два месеца, след като е дала положителен тест за новия коронавирус и над три месеца след появата на първите симптоми на заразата, Пеги Гороли забелязва, че започват да падат кичури от косата й, писа електронното издание "СайънсАлърт".

Гороли, която е на 56 години и живее в Лонг Айлънд, САЩ, още не се е възстановила. Болна е от 5 март, симптомите й са умора, замъглено съзнание, сърдечни проблеми, недостиг на въздух. Трудно й е да изкачва стълби или да отиде до близкия магазин.

Загубата на коса й действа "доста травмиращо", споделя тя пред изданието "Бизнес инсайдър".

Вече знае, че не е единствената с този проблем. Гороли участва в група във Фейсбук на пациенти с Covid-19, където се обменя информация за симптоми и се подкрепят взаимно.

"Един ден прочетох там един човек да пита "Някой от вас страда ли от косопад?" И хората показваха кичури от косите си в шепите си. Вече знам, че не съм луда", казва тя.

Дъщеря й, която е на 23 години и е била диагностицирана с Covid-19 през април, също е започнала да губи косата си.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ не описват косопада като симптом за Ковид-19, но някои лекари го забелязват при пациентите си.

"Наблюдаваме го при пациенти с доста тежки прояви на болестта", казва д-р Нейт Фавини от медицински център Форуърд, където събират и обработват данни за пациенти с Covid-19 от цялата територия на САЩ.

Според Фавини пациентите с коронавирус може да развият телогенен ефлувиум - състояние, при което косата спира да расте и започва да пада след около три месеца след преживян стрес. Ако здравите хора губят до сто косъма коса на ден, страдащите от телогенен ефлувиум губят три пъти повече.

"Когато тялото е в наистина стресова ситуация, то пренасочва енергията от растежа на косата към по-важни неща. Стресът може да е физически или психически - висока температура или депресия например", казва д-р Фавини. Състоянието обикновено трае около шест месеца, като през това време пациентите губят до около половината окосмяване на скалпа.

Изследванията сочат, че жените на възраст 40-50 години са по-склонни да развият телогенен ефлувиум, но експертите не са сигурни дали тази тенденция важи и за заразените с коронавирус.