Гърция откри първия по рода си подводен музей
Секция: КУЛТУРА
02 Август 2020 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция откри първия по рода си подводен музей

/КРОСС/ Гърция откри първия по рода си подводен музей, находка от амфори на древен кораб от V в. пр. н. е., обозначена като "Партенон на корабокрушенията", край бреговете на остров Алонисос в западната част на Егейско море.

Министърът на културата Лина Мендони, заедно с други служители, присъстваха на церемонията, която се проведе под вода от водолази на лодка.

Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители от 3 август до 2 октомври, като тези, които не могат да се гмуркат, могат да направят обиколка чрез виртуална реалност в дигитален център в главния град Алонисос.

"Находката лежи на 21-28 метра дълбочина близо до бреговете на остров Перистери и съдържа 3 000 до 4 000 амфори", каза Мария Агалу, председател на общинския съвет на Алонисос пред телевизия Скай.

Смята се, че находката от амфори е една от най-важните по рода си, защото повечето от тях са непокътнати. Открити са от рибар през 1985 година.

Големият търговски кораб, за който се смята, че е потънал поради лошо време около 425 г. пр. н. е. е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос.

"Амфорите говорят за размера на древния кораб. Това е голям кораб", добавя тя. Властите планират да предоставят за разходка още четири древни корабокруширали кораби в района, достъпен за любители водолази, с цел да формират водолазен парк, който ще привлече повече туристи.

Според държавната Ерт ТВ, в понеделник се очакват две водолазни групи от Великобритания.