Испания е най-тежко пострадалата от кризата държава в Европа
Секция: СВЯТ
02 Август 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Испания е най-тежко пострадалата от кризата държава в Европа

/КРОСС/ Според резултатите от второто тримесечие на тази година испанската икономика се е сринала с 18,5%, съобщи Bloomberg като определя страната най-засегната от кризата в Европа. Спадът е по-голям от прогнозирания от икономисти, които очакваха той да е 16,6%.

Очаква се показателите да се възстановят през третото тримесечие, но няма надежди за бърз растеж. Възстановяването е затруднено от неуспешния летен сезон и страхове от втора вълна от коронавируса.

През последните три месеца се стигна до свиване в почти всички сектори на испанската икономика, но най-голямо въздействие ограниченията на COVID-19 са оказали върху търговията на дребно, транспорт, туризъм и ресторантьорството. Общо тези сектори са загубили до 40%.

Ограничителните мерки доведоха до увеличаване на безработицата, която скочи с 15%. Според анализатори, до края на годината десетки хиляди малки и средни предприятия в страната ще фалират.

Общо икономиката на Еврозоната се е свила с 14,4% през второто тримесечие, което е най-големият спад откакто се води статистика. Германският БВП, която се счита за основна икономика в Европа, е падна с 10,1%, а на Франция - с 13,8%.