„Майсторът и Маргарита“ е най-предпочитаният роман от затворниците в Русия
Секция: КУЛТУРА
02 Август 2020 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Майсторът и Маргарита“ е най-предпочитаният роман от затворниците в Русия

/КРОСС/ Руската федерална служба по изпълнение на наказанията състави класация на най-четените книги сред осъдените в страната и на първо място се озова романът "Майсторът и Маргарита" на Михаил Булгаков, съобщи ТАСС.

"Литературните предпочитания на лицата, намиращи се в местата за лишаване от свобода, станаха известни в рамките на акцията "Твоите приятели - книгите". Най-популярна книга в затворите е "Майсторът и Маргарита", следвана от "Престъпление и наказание" на Достоевски и "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма", се казва в съобщение на институцията.

В топ 10 на най-популярните книги сред затворниците са още "Война и мир", "Анна Каренина" и "Възкресение"на Лев Толстой, "Тримата мускетари" на Александър Дюма, "Братя Карамазови" на Фьодор Достоевски, "Клетниците" на Виктор Юго и "Тихият Дон" на Михаил Шолохов.

Сред най-четените автори зад решетките в Русия са Ерих Мария Ремарк, Борис Акунин, Николай Гогол, Теодор Драйзер, Александър Солженицин, Гузел Яхина, Даря Донцова. Осъдените се вълнуват и от поезия, най-популярни сред тях са творбите на Сергей Есенин, Александър Блок, Анна Ахматова и Марина Цветаева.

"В мъжките изправителни колонии осъдените предпочитат исторически, приключенски, детективски романи и фантастика, в женските най-популярни са любовните романи, а във възпитателните колонии - приключенската литература", съобщиха от федералната служба.

1137 библиотеки и над 700 читални работят в изправителните учреждения в Русия. Те разполагат с над пет милиона печатни издания. 1356 литературни кръжока са организирани в затворите, в тях членуват над 38 000 осъдени.