Заявленията за издаване на разрешение за извършване на извънгабаритен превоз ще се подават и по пощата
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2020 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заявленията за издаване на разрешение за извършване на извънгабаритен превоз ще се подават и по пощата

Промяната е предвидена в проект за изменение на Наредбата за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства

/КРОСС/ Проект за изменение на наредба предвижда възможността собствениците или превозвачите на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства (ППС) да могат да подават заявление за разрешително и чрез лицензиран пощенски оператор, което е в съответствие с решението на Министерския съвет от 2018 г. за трансформация на модела на административно обслужване. Досега това беше невъзможно и лицата подаваха заявленията лично в областните пътни управления.
Промените в Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства се правят с цел прецизиране на текстовете, свързани с разпоредбите на Директива 96/53/ЕО на Съвета от 25 юли 1996 г., както и задълженията и отговорностите на собствениците на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства (ППС) или лицата, които извършват превозите по отношение на издадените разрешения за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС от администрацията, управляваща пътя.
С новите текстове по-ясно са регламентирани етапите, съпътстващи издаването на разрешителното за движение на извънгабаритно и/или тежко ППС, както и съответните отговорности на администрацията, управляваща пътя, лицата, които извършват превозите, и службите за контрол.
Публикуваният за обществено осъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства е разработен на основание чл. 139 от Закона за движението по пътищата.
Проектът и приложенията към него могат да бъдат намерени в секция „Проекти на нормативни актове" на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.

...