Бутилки с водород се взривиха след пожар в двора на къща в Кюстендил
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2020 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Бутилки с водород се взривиха след пожар в двора на къща в Кюстендил

/КРОСС/ Силни взривове уплашиха жители на Кюстендил. Няколко бутилки с водород са се взривили в двора на къща, вследствие на голям пожар. Имало е опасност да пострадат хора, но за щастие всичко се разминало без жертви. Огънят е изпепелил над 200 кв. метра жилищна площ. Семейството е оцеляло по чудо, казват пожарникари.

Инцидентът е възникнал в ранния следобед на ул. "Людмил Кирчев" 22. Обитателите на жилищната постройка разказаха, че не знаят каква е била причината за пожара.

"Седнахме да обядваме, легнахме си за малко и изведнъж имаше пушек, и се радвам, че сме живи и здрави, и че не сме се отровили от пушека, не знаем какво се е случило", разказа собственичката на изгорялата къща Евелина Желева.

Според непотвърдена информация вероятно пожарът е тръгнал от искра след работа с оксижен в двора на изгорялата къща.

На място са се отзовали три пожарни автомобила, а екипите са се борили повече от час с огнената стихия. Благодарение на бързата им реакция няма пострадали хора от близките къщи.

"Голяма е площта и голямо горимо натоварване има, имало е взривове от газови бутилки, автомобил има вътре в пожара засегнат и се е наложило допълнителни сили и средства да пристигнат на място", обясни Наско Васев - н-к. сектор "Пожарогасене и спасителна дейност", РДПБЗН-Кюстендил.

Тепърва разследващите ще установяват каква е била причината за възникване на пожара.

"Изгоряло е всичко, за което сме взимали заем", допълни собственичката.

Пострадалото семейство има и друг имот в близко село, в който ще се премести да живее. Според пожарникари в последните седмици пожарите в Кюстендилско са се увеличили, като ежедневно екипите се отзоват на повече от 4-5 сигнала.