Боил Банов: Това не е протест, това е рекет
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2020 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боил Банов: Това не е протест, това е рекет

/КРОСС/ Да се блокират кръстовища не е протест, а рекет, заяви министърът на културата Боил Банов NOVA.

„Не мога да правя прогнози дали кабинета ще изкара до края на мандата си, или не. По-важното е друго.Протестът е нещо същностно, което е свързано с демокрацията и е ценно за нея. Няма демокрация без да имаш възможност да протестираш и да изразим мнението си. Когато хората излизат да протестират, управляващите са длъжни да опитат да разберат всеки протестиращ какво го е изкарало на улицата да протестира. Това е много важно и ключово. Аз и всички мои колеги го разбираме като нещо важно и работим активно за това", посочи министърът.

„Коренно различен е въпросът с това някой или някакви хора да блокират кръстовища. Това не е протест, а рекет. На рекет няма държава в света, която да се поддава, не защото е голям проблем дали правителството ще си тръгне, а защото ако държавно управление се поддаде на рекет, това означава, че и следващото управление също може да се поддаде. Това означава, че всеки, който може да реши, че е несъгласен с политиката на държавата, може да излезе да блокира ключови кръстовища и магистрали и да свали едно управление. Така не бива", заяви Банов.

„Разделяйки екстремистите, които затварят на кръстовища от протестиращите, сред протестиращите има основателни искания. Проблемът е, че няма формулирани икономически и социални искания. Те са многопланиви и всеки изказва някаква позиция. Изказванията на протестиращите по някой път едни други се бламират, едни други се сблъскват. Това е голям проблем", допълни той.