Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието
Секция: Наука
02 Август 2020 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

/КРОСС/ Новият вид коронавирус не може да увреди обонятелните неврони, той действа само върху спомагателните клетки, които участват в начина, по който възприемаме миризмата. Следователно хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги, заключават генетици, чието проучване е публикувано от научното списание Science Advances, цитирано от TACC.

"Смятам, че това е добра новина, защото след възстановяването няма да е необходимо обонятелните неврони да бъдат заменени или възстановени от нулата. Но ние се нуждаем от повече данни и по-добро разбиране на механизмите, чрез които се губи обонянието, за да се потвърди това заключение", каза един от авторите, aсистентът по научни изследвания в Института „Блаватник" в Медицинското училище в Харвард Сандип Робърт Дата.

Загубата на обоняние е един от най-честите симптоми на коронавирусна инфекция: според различни източници процентът на пациентите с COVID-19 с този симптом варира от 22 до 68%. Учените не разбират напълно до какви последствия може да доведе това - временно явление, което завършва с болестта, или може да остане и след възстановяване от нея.