Малките деца са най-опасните приносители на COIVID-19
Секция: Здраве
02 Август 2020 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малките деца са най-опасните приносители на COIVID-19

/КРОСС/ Децата под петгодишна възраст имат между 10 и 100 пъти по-концентрирани нива на генетичен материал на коронавирус в носовете си в сравнение с по-големите деца и възрастни, посочва проучване, публикувано в сп. „JAMA Pediatrics".

Според авторите на изследването това означава, че малките деца могат да бъдат важни разпространители на COVID-19 в местните общности - предположение, което противоречи на сегашните преобладаващи представи.

Между 23 март и 27 април изследователи проведоха тестове с назални тампони на 145 пациенти в Чикаго с леко до умерено заболяване в рамките на една седмица от появата на симптомите.

Пациентите бяха разделени в три групи: 46 деца под 5 години, 51 деца на възраст от 5 до 17 години и 48 възрастни на възраст от 18 до 65 години.
Екипът, воден от д-р Тейлър Хийлд-Сарджънт от детската болница „Ан и Робърт Лури", е наблюдавал „10-кратно до 100 пъти по-голямо количество SARS-CoV-2 в горните дихателни пътища на малките деца под 5-годишна възраст".

Авторите добавят, че скорошно лабораторно проучване е показало, че колкото повече вирусен генетичен материал е налице, толкова по-инфекциозен и агресивен вирус може да се разпространява от дори безсимптомен приносител.

По-рано също е доказано, че децата с високи вирусни натоварвания на респираторния синцитиален вирус (RSV) са по-склонни да разпространяват болестта.
„По този начин малките деца потенциално могат да бъдат важни двигатели на широкото разпространение на SARS-CoV-2 сред околното население", пишат авторите.
Новите открития противоречат на сегашното мнение на здравните власти, че малките деца - които, както е установено, са много по-малко склонни да се разболеят сериозно от вируса не го разпространяват сред околните.