Наднорменото тегло също е рисков фактор за коронавируса
Секция: Здраве
02 Август 2020 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наднорменото тегло също е рисков фактор за коронавируса

Според д-р Мария Николова хората с наднормено тегло по-често са приемани в интензивни отделения след заразяване

/КРОСС/ „Натрупаха се данни в последните месеци, че наднорменото тегло и високите степени на затлъстяване правят хората с COVID-19 рискови. Те по-често биват приемани в интензивни отделения и поставяни на апаратно дишане. Много проучвания сочат, че при хората с наднормено тегло, по-често се наблюдава фатален изход", обясни диетологът д-р Мария Николова в ефира на „Събуди се".

Според нея един от изводите на проучванията е, че и наднорменото тегло е сред рисковите фактори за коронавируса, освен възрастта и придружаващите заболявания.

„По принцип затлъстяването се свързва с хронично възпаление в организма. Хората, които имат наднормено тегло, обичайно имат по-лош хранителен статус. За сега в България няма официални данни как се е увеличили сред децата данните по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването. Почти ежедневно се сблъсквам с една и съща анамнеза. В следствие на обездвижването и спирането на обичайното движение, ако детето е било с леко завишено наднормено тегло, то вече се презентира със затлъстяване. ", обясни тя.

Доктор Николова посочи, че се наблюдава и натрупване на мазнини в областта на талията, което е предразполагащ рисков фактор. Тя съветва да се приемат повече плодове и зеленчуци, да се консумира пълноценен протеин, а да се занижи приемът на бързи и пържени храни. Според нея, тази диета е полезна и в борбата с коронавируса.