Военно-въздушните сили на Русия празнуват 90-та годишнина
Секция: Русия
02 Август 2020 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военно-въздушните сили на Русия празнуват 90-та годишнина

/КРОСС/  На 2 август Русия отбелязва Деня на Военно-въздушните сили. Паметен ден, който се празнува в Русия от 2006 година след  президентски указ. Празникът е определен на този ден поради факта, че 2 август се счита за рождения ден на въздушните сили на страната.
На 2 август 1930 г. по време на ученията на Московския военен окръг десантно звено в численост 12 души е спуснато с парашути за първи път за изпълнение на тактическа задача край Воронеж. От този момент нататък се слага началото на историята на съветските и по-късно руските ВВС.

По повод празника в много руски градове провеждат срещи и шествия на запасни военни, служили във ВВС, както и концерти. В допълнение, за деня на ВВС са предвидени и демонстрации на парашутисти, благотворителни акции, тържества и панаири.

На сайта на Кремъл е публикувано поздравления от руския президент Владимир Путин към служителите във Военно - десантните сили и ветераните от военновъздушните сили. Държавният глава отбелязва в поздравлението си, че ветераните с право се гордеят със славната история на легендарната "крилата пехота" и изразява увереност, че настоящото поколение войници и офицери ще продължат да стоят твърдо на стража на интересите на Родината и ще дадат своя значителен принос за развитието на руските въоръжени сили.

Поради факта, че 2020 г. е годината на 75-годишнината от Победата, президентът отделно изразява и своята благодарност към героите парашутисти, ветерани от Великата отечествена война

Освен в Русия, денят на ВВС се празнува на 2 август в Беларус и Казахстан.

Превод от руски/ Агенция КРОСС