Министър Сачева: Видяхме тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2020 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Сачева: Видяхме тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания

/КРОСС/ За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието и тежка злоупотреба на каузата за хората с увреждания. Това заяви на брифинг заедно с представители на НПО и националния съвет на хората с увреждания социалният министър Деница Сачева.

Видяхме опит на една активна провокация, един зловреден хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова, да бъде представен като защита правата на хората с увреждания, обясни Сачева, визирайки вчерашната нощ на протести и напрежение между майки на деца с увреждания от "Системата ни убива" и служители на полицията.

Сачева изнесе конкретни данни и числа относно провежданите от социалното министерство политики за хора с увреждания и заяви, че Вера Иванова е част от работните групи във ведомството.

Това не е протест на майки на деца с увреждания, а политически провокации и тежка злоупотреба, подчерта министърът.

Каузата на хората с увреждания за пореден път се използва за противопоставяния, заяви Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с увреждания. Ние сме решителни в това да решим всичките си проблеми, доколкото е възможно, допълни тя.

Подобни като мащаб, като обхват промени в социалната сфера никога до момента не са извършвани, заяви от своя страна Васил Долапчиев от Съюза на слепите. По думите му, хората с увреждания вече имат "отдавна мечтания" Закон за социалните услуги, както и Закон за личната помощ.

Долапчиев изтъкна политиките на социалното министерство относно подобряването на средата за слепите хора у нас.

Този хаос, който се създава в момента, ще продължава да расте, ще прелее и ще създаде много негативна ситуация в България и това ще пречи на всички нас. Това коментира Николай Нинов, председател на Съюза на глухите в България.

Не бива да се фокусира вниманието само в една определена група хора, допълни той. Изтъкна, че всичко се случва, постепенно, но се случва, като даде пример с жестомимичния превод в ефир, възприет от всички медии.

Надявам се, хората да започнат да разбират, че за бъдеще трябва да се работи по този държавен механизъм, ако искаме да постигнем успех.

Законите, срещу които в момента се протестира, бяха приети във формата, в който участваше и г-жа Манолова, и протестиращите, и нашите организации. Това заяви Павел Савов от БАРИС.

През 2018 г. се случи нещо много грозно - хора без увреждания излязоха срещу хора с увреждания. Надявам се да не се случи повече, подчерта Савов. Молбата ми към вас е винаги да гледаме истината, допълни той.

Тук съм, защото през последните часове много родители на деца с увреждания започнаха да ми звънят и да пишат, обясни Владислава Цолова, организация на родители на деца с аутизъм.

Нашите деца вече наистина имат възможност да се развиват на едно европейско ниво. Преди 12 години само мечтаехме за това, подчерта Цолова. Затова "Системата ни убива" не са майки на деца с увреждания, а са майки на няколко деца с увреждания, допълни тя.

Умоляваме тези, които се поддават на някакви влияния, които си затварят очите за това, което се случи през последните 10 години да помислят трезво, да помислят за децата си първо, призова Цолова.

Моят син завърши 11-и клас с отличие и това е прецедент. Но то е резултат от това, което сме свършили през годините, а не, че съм ходила да викам "оставка", обясни в отговор на журналистически въпрос Цолова.

Ние не твърдим, че сме се справили с всичко, но фактите са факти. Правителствата на Бойко Борисов са увеличили 4 пъти средствата за хората с увреждания. Това, което мога да кажа, е не системата убива - омразата убива, заяви в заключение социалният министър.