Баку обвини Ереван в десетки нарушения на примирието за изминалото денонощие
Секция: СВЯТ
02 Август 2020 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Баку обвини Ереван в десетки нарушения на примирието за изминалото денонощие

/КРОСС/ Министерството на отбраната на Азербайджан обяви днес, че от страна на Армения за изминалото денонощие са били извършени 41 нарушения на прекратяването на огъня по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах и по границата между двете държави, предаде ТАСС.Според отбранителното ведомство в Баку нарушенията на арменската армия на различни места по фронта са били с "едрокалибрени картечници и снайперски пушки".

Напрежението между Азербайджан и Армения се изостри на 12 юли, когато Баку заяви, че арменската армия обстрелва с артилерия азерски позиции. От Ереван казаха, че причината за ескалацията са опитите за офанзива от страна на противника. От 17 юли обстановката в конфликтните зони е спокойна, но почти всеки ден има съобщения за стрелба по границата и линията на съприкосновение в Нагорни Карабах.

Конфликтът между двете съседни държави започна през февруари 1988 г., когато населяваната предимно от арменци Накорнокарабахска автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската ССР. След война в периода 1992-1994 г. Баку изгуби контрол върху Нагорни Карабах и седем прилежащи района. От 1992 г. се водят преговори за мирно решаване на конфликт