Георги Господинов и Георги Тошев за писмата в бутилки
Секция: КУЛТУРА
02 Август 2020 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Господинов и Георги Тошев за писмата в бутилки

/КРОСС/ „Когато се каже „писма в бутилка" за мен веднага се явява книга, роман, сборник с поезия, това е нещо , което пътува и което минава от ръце в ръце и намира точния си читател", това сподели писателят Георги Господинов.

„Преди няколко месеца излезе книгата ми „Времеубежище" и единственото, което ме водеше, беше да оставя думи вътре, които да ги отворят тези, които са на възрастта на дъщеря ми.

Не трябва да имаме големи претенции към писмата в бутилки - те са за близки хора. За чувствителност към другия и да имаш сърце към другия. Това ми липсва. Около това се е движела винаги голяма литература - да имаш емпатия към другия. Много неща не ми трябват."

Георги Господинов посочи още, че в преломни времена иска да чете есета и поезия - те са жанра на тревожността. Те са бързата помощ на литературата.

Тревогите, бедите ни и страховете ни в крайна сметка имат обща основа през годините, сега е един от пиковете. Те са тревога за тези след нас и за изгубването на смисъла. В такива времена, като че ли човек губи хоризонта за бъдещото. Въпросът е да търсим смисъл, да не е само ескалацията", изтъкна още Георги Господинов.

„Лятото на 1984 година в Созопол написах първото писмо в бутилка", каза в в предаването „Чуй лятото" Георги Тошев.

„С приятели написахме в леко бунтарски стил къде сме ние, че сме корабокрушенци в една малка държава, които искат да се озоват в големия свят, бяхме убедени, че някой ще прочете това писмо.

Тогава през 1984 година аха да започне перестройката, ние младите искахме промяна и това съдържаше нашето писмо - даже си бяхме оставили домашните телефони, адрес и училището - такъв наивитет..."

Георги Тошев разказа как след време в Шри Ланка на брега намират писмо в бутилка, написано на руски език, със стихотворение на Йосиф Бродски и с имейл за контакт, приканващ да се свържеш с човека.

„До онези години до 10 ноември 1989 година писмата в бутилка носеха привкус на приключение, на надежда, на дисидентство....", спомня си Тошев.

"Ако днес бих написал писмо в бутилка, то няма да има нищо общо с онова от 1984 година, ще си оставя контактите в социалните мрежи, ще го заснема как пиша писмото. Светът е друг сега, но аз вярвам, че за писането в бутилка, че винаги ще има хора, които да бъдат примамени към приключението