Руски учен оприличи пандемията на „репетиция за биологична война“
Секция: Наука
03 Август 2020 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски учен оприличи пандемията на „репетиция за биологична война“

/КРОСС/ Председателят на Научно-изследователския институт по спешна детска хирургия и травматология Леонид Рошал оприличи пандемията с коронавируса с тест на страните за справяне с биологични оръжия.

„Ситуацията, причинена от пандемията COVID-19, предизвиква усещане за репетиция за биологична война", заяви в интервю за сп. „Forbes" Леонид Рошал.
Той обясни, че не всички страни са били готови да се борят с тази инфекция.

„В случая с Русия всички, включително президентът, участваха в противодействието на разпространението на коронавируса", каза лекарят. Въпреки това "вирусът не знае граници" и мащабът на епидемията е невъзможно да се предвиди. По-специално, човешкото поведение също е проблем.

"Когато анализирам настоящата ситуация, разбирам, че това е репетиция на биологична война. Не казвам, че този вирус е създаден от човека: няма достатъчно основания за такива изявления и освен това не съм вирусолог. Но това е тест на системата на здравеопазването", каза Рошал.

Той подчерта, че в СССР системата за биосигурност е изградена на най-високо ниво, както и китайската система, която използва същия модел. "За съжаление частично сме загубили тази система. Сега тя е подложена на тест", заяви той.

Общо по време на пандемията в Русия са открити около 850 000 случая на COVID-19, починали са 14 128 души, повече от 650 000 са се излекували. Една трета от регистрираните случаи - 242 000 са в Москва.