Откриха нова галактика с ниско ниво на кислород
Секция: Наука
03 Август 2020 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха нова галактика с ниско ниво на кислород

/КРОСС/ Астрономи направиха вълнуващо откритие, използвайки японския телескоп Subaru. Учените откриха нова галактика, която има изключително ниски нива на кислород.

Според изследователите, галактиката има само 1,6% от съдържанието на кислорода в нашата галактика, съобщава „Слаш Джеар". Изключително ниските концентрации на кислород в галактиката предполагат, че повечето от звездите в нея са се образували наскоро, поне в галактически мащаб. Намирането на галактики в ранния етап на формиране с помощта на широко полеви данни е много трудно, тъй като данните съдържат до 40 милиона обекти.

Името на новооткритата галактика е HSC J1631+4426.

Изследователите също така отбелязват колко рядко се срещат галактики в толкова ранен стадий на формиране. Галактиката е една от 27 галактики, избрани от ИИ на компютъра за последващи наблюдения, които биха могли да бъдат галактики в етап на ранно формиране.

HSC J1631+4426 е на около 430 милиона светлинни години в съзвездието Херкулес.

Други подробности за галактиката включват, че тя е много малка, само около 1/100 000 от галактиката на Млечния път. Наличието на 1,6% кислород е най-ниската регистрирана стойност досега. Понастоящем няма данни за това на колко години може да е галактиката, но галактическите времеви диапазони са огромни в сравнение с човешкия живот.