СЗО предупреди да не се въвежда отново карантина за Ковид-19
Секция: Здраве
03 Август 2020 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО предупреди да не се въвежда отново карантина за Ковид-19

/КРОСС/ Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да не въвеждат отново карантина срещу коронавируса. От СЗО се опасяват за социалното и икономическо въздействие на подобни мерки.

Директорът на отдела за извънредни болести Мария ван Керхов коментира пред „Телеграф", че карантината трябва да бъде заменена с „локализирани стратегии".

Тя посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината, която беше въведена в различна степен в повече от 100 държави, са „колосални".

„СЗО не препоръчва въвеждането на карантина, но такава мярка трябваше да се използва в редица страни поради скоростта на разпространение на болестта. Надяваме се обаче, че страните няма да трябва да я въвеждат отново", заяви Керхов.

Тя подчерта, че през следващите шест месеца няма да можем да разчитаме на създаването на „безопасна и ефективна" ваксина срещу ковид-19.

Вместо това Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти, за да прилагат „индивидуален, ограничен, локализиран" подход срещу заразата.„Скоростта на научната работа в тази посока беше изключителна ... сега имаме инструменти, които могат да предотвратят предаването на болестта и да спасят човешки животи", посочи епидемиологът, визирайки мерки като проследяване на контакти, мащабно тестване, физическо дистанциране и носенето на маски.