Две детски градини и училище в Гоце Делчев са обновени със средства от ОПРР
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Август 2020 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две детски  градини и училище в Гоце Делчев са обновени със средства от ОПРР

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, заедно с кметът на община Гоце Делчев- Владимир Москов и председателят на Общинския съвет - Димитър Балтаджиев, откриха обновената детска градина „Радост" в града. Детското заведение е част от проекта „Обновяване на образователната инфраструктура в гр. Гоце Делчев", финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г." с над 6.1 млн.лв. По него е ремонтирана и детска градина „Калинка", обновява се и Основно училище „Гоце Делчев", което предстои да бъде официално открито.

Детска градина „Радост" е строена през 1967 г. и от тогава до днес са ѝ правени само козметични ремонти. След инвестицията по ОПРР сградата е напълно модернизирана с цялостен външен и вътрешен ремонт и модерно дворно пространство, доставено е съвременно оборудване и обзавеждане за всички помещения, включително интерактивна учебна техника .

Заместник - министър Николова изрази задоволството си от резултата, който вижда и положените усилия от местната власт, ръководството на градините и изпълнителите. „Отчитам поредните успешно реализирани цели, свързани с промяната на начина и качеството ни на живот, обновяването на околните пространства и грижата за образованието на нашите деца. С тези проекти ние подобряваме качеството на образователния процес и ранното детско развитие. Важно е да вложим максимални усилия, за придобиване на знания още в ранна възраст, за да постигнем интелигентно общество, обградено от знания и търсещо развитие", посочи Деница Николова.

Тя информира, че в Гоце Делчев предстои да стартират проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и модернизиране на инфраструктура за социални услуги. В тях от ОПРР ще бъдат вложени почти 5 млн.лв.

„За последните 7 години в община Гоце Делчев са инвестирани над 40 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата и градската среда по линия на европейските програми за регионално развитие, управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В програмния период 2021-2027 г. общината ще продължи да бъде бенефициент и по новата програма за регионално развитие, като приоритет за региона ще бъде привличането на бизнеса в съвместни проекти, с които да се стимулира повишаване качеството на живот на хората", каза още Николова.

В знак на уважение кметът на общината връчи на г-жа Николова почетния знак на Гоце Делчев и книга, посветена на патрона на града.

По време на посещението си заместник - министърът инспектира и реновираната детска градина „Калинка".