Как Румен Овчаров ще плати граждански иск от 16 милиона лева?
Секция: ПОЛИТИКА
04 Август 2020 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Как Румен Овчаров ще плати граждански иск от 16 милиона лева?

/КРОСС/ Естествено, че нямам 16 милиона лева. Въпросът е трябва ли и защо, и аз затова съм дошъл тук, защото не приемам тезата на прокуратурата, че само тя има право и то още на стадий досъдебно производство и на съдебно производство да казва кой е прав и кой е крив. И всяка теза от защитата на обвиняемия се квалифицира като защитна теза. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката по повод присъдата си от 2 години условно за безстопанственост. Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции. От 100 необосновани обвинения доказателства няма да се получат, допълни бившият министър.

Първо отново прокуратурата взима функцията на говорител от последна инстанция. Не е вярно, че аз не съм упражнил контрол върху някой си и съм прехвърлил права. Аз съм осъден за това, че като министър не съм упражнил контрол над едно дружество и не съм събрал наемите. Обвинителният акт е тезата на прокуратурата. Присъдата е абсурдна и абсолютно поръчкова. Държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерни дружества и играе ролята на общо събрание. Тя има функции като приема годишният отчет, и е приела правилник ,че всички министри са собственици на капитал, но нямаме право на контрол, нито пък на управление. Този наем, който ми се присъжда като вина е платен и събран, коментира още Овчаров.

Съдията Пламен Евгениев през цялото време е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Моя адвокат на всяко дело му иска оставката, тя разбира се не се подава. Знаете как и от кого зависят назначенията - зависи от прокурорската квота на Висшия съдебен съвет и Иван Гешев, коментира още Румен Овчаров.

Бившият икономически и енергиен министър свърза присъдата към него с действията от последния месец с акцията на прокуратурата срещу президента, атаките срещу БСП и започналите в страната протести.

Според Румен Овчаров битката за БСП е ключова за бъдещето на България. Първата битка бе по времето на Виденов, второто бе по времето на Станишев, третата е сега. Ако спечелят Кирил Добрев и Гергов, Бойко Борисов може да спи спокойно. Тези, които са препоръчали Добрев, са поръчали мен - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски. Не са ли ясни фирмите на Добрев, печалбите, които печели, обясни ситуацията в държавата Овчаров.