Коктейл от антитела предотвратява и лекува Covid-19
Секция: Здраве
04 Август 2020 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коктейл от антитела предотвратява и лекува Covid-19

/КРОСС/ Американската компания Редженерън обяви, че комбинация от лекарства срещу Covid-19 на базата на антитела, които тя разработва, са предотвратили и излекували заболяването при макак резус и хамстери, предаде Ройтерс. Това поражда надежди, че въпросната комбинация може да подейства и при хора.

Биотехнологичната компания поясни, че коктейл от две моноклонални антитела успял да блокира почти напълно коронавирусната инфекция. Коктейлът също така е успял да намали ефекта от заразата във второ изследване, при което животни са били заразени с много по-висши нива на вируса, отбелязва БТА.

Заразените с коронавируса животни, третирани с антителата, са се изчистили от вируса по-бързо от онези, които са получили плацебо. Данните показват и че животните не са показали никакъв признак на увеличен вирусен товар или на влошаване на патологията след лечението.

Изследването е било направено върху 36 макаци резус и 50 хамстера. Положителни резултати от изследване при животни не дават гаранция за успех и при хората.

Компанията вече започна и клинични изследвания върху хора, за да оцени каква е способността на терапията с антитела за превенция и лечение на Covid-19.