Фонд „Научни изследвания“ на БАН ще финансира проекти за диагностични Covid-тестове и китове
Секция: Наука
04 Август 2020 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд „Научни изследвания“ на БАН ще финансира проекти за диагностични Covid-тестове и китове

/КРОСС/ „Ситуацията е тревожна. Вероятността за втори пик е реална, но според мен пандемията върви с равномерен ход. В зависимост доколко се вземат и мерки и се спазват правила развитието на инфекцията продължава... Трябва да се вземат под внимание реалностите, какво би се случило със здравната система, ако се допусне по-широко разпространение на инфекцията. В момента наблюдаваме ефекта на откачане от ограниченията след строгите мерки". Това каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамента по инфекциозна микробиология при БАН.

Според него може би в края на годината, ако се намерят терапевтични агенти или ваксина, правителствата ще смекчат ограничения, но на този етап такова решение е компромисно.

Проектът за българска ваксина не е одобрен за финансиране от Фонд „Научни изследвания". Проф. Найденски обясни, че във Фонда оценките се правят по научни критерии, не е важна толкова същността на продукта:

„Взехме решение да финансираме допълнително проекти с по-стратегическо значение за развитието на медицинската наука и в частност за създаването на ваксина... Другите проекти също са свързани с Covid-19. Имаше проекти, свързани с диагностични тестове и китове, някои са свързани с промени в антигенната структура под влияние на различни климатични фактори", допълни проф. Найденски в предаването „Преди всички".

Проектът на доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология" в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса, ще бъде финансиран от резерва.

Проф. Христо Найденски припомни, че при около 15% от случаите на Covid-19 хората развиват стомашно-чревни симптоми, което в летния сезон може да обърка специалистите с Covid-инфекция.

Той призова да продължим да бъдем дисциплинирани, да спазваме дистанция и да се грижим за личната си хигиена.