НИМ показва съкровищата на Калиакра в „Двореца" Балчик
Секция: КУЛТУРА
04 Август 2020 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НИМ показва съкровищата на Калиакра в „Двореца"  Балчик

/КРОСС/  Изложба на съкровища от фонда на НИМ „Татарска плячка"  ще бъде представена на 06.08.2020 г. (четвъртък) от 11:00 часа в Държавен културен институт „Двореца" в гр. Балчик.. В експозицията са включени артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на НИМ на нос Калиакра, под ръководството на директора на музея доц. д-р Бони Петрунова.

По време на събитието ще бъде представена и новата книга на доц. Петрунова „Съкровището от крепостта Калиакра. Татарска плячка", която е дългогодишен проучвател на археологическия обект. Изложбата и книгата са посветени на откритото през 2018 г. богато съкровище от златни и сребърни предмети поставени в гърне, под пода на татарска къща.

Националният исторически музей ще представи елитарни предмети от злато, сребро, сребро с позлата, карнеол, берил, гагат. Всички те са достигнали до нас в малък глинен съд, укрит под плочника на къща, построена от татарите и опожарена в края на XIV век. Собственикът ѝ така и не е успял да се върне за съдържанието на този глинен трезор, грижливо поставен под пода на къщата.

Съкровището съдържа и 8 венециански златни монети, каквито до сега не са откривани при археологически разкопки. Те принадлежат на петима от дожовете на Венеция и са още едно свидетелство за ключовата роля на добруджанската столица - Калиакра в събитията и историята на Второто българско царство.

Изложбата може да бъде разгледана в Каменна зала на „Двореца" и ще гостува в гр. Балчик до края на месец октомври.