Нови 14 случая на коронавирус в Старозагорско
Секция: Здраве
04 Август 2020 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови 14 случая на коронавирус в Старозагорско

/КРОСС/ 14 случая на заразени с коронавирус са регистрирани на 3 август 2020 г. в област Стара Загора. Общият им брой към момента е 290.
Към 15:00 часа на 3.08.2020 г. в инфекциозно отделение на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович" са хоспитализирани общо 10 души, от които 2-ма са новите пациенти. В Клиниката по анестезиология и интензивно лечение са настанени 3-ма пациенти.
Поставени под карантина към днешна дата са 246 лица. Броят на хората с изтекла карантина в областта е 8552.
Общият брой на починали от коронавирус в областта е 16 души.
По мнение на Експертен съвет по епидемиология към РЗИ - Стара Загора се потвърждава становището, че разпространението на COVID инфекцията е в дифузен стадий. Повишаването на броя на положителните PCR проби е закономерно следствие от няколко фактора, като водещ е неспазването на противоепидемичните мерки - ползването на лични предпазни средства и социална дистанция. Важно е също и постоянно повишаващият се брой на проведените изследвания. Версията, че случаите на зараза ще намаляват заради летните горещини, не е актуална. В област Стара Загора не е регистрирана висока смъртност, което считаме за успех от съвместната работа на институциите, работещи в борбата срещу коронавирусната инфекция.
Фокус към момента е превенция и защита на рисковите групи от домове за предоставяне на социални услуги за деца, възрастни и хора с увреждания, както и детски заведения - детски ясли и детски градини. Оказва се методична помощ, консултации и огледи на място и в производствени предприятия.
Ежедневно до 22:00 часа работи дежурен екип, извършващ епидемиологични проучвания и работа с Единния информационен портал за COVID-19.

Очакваме подкрепа и разбиране от гражданите на област Стара Загора за отговорното спазване на противоепидемичните мерки и социалната дистанция.