Заявления за лични документи в София могат да се подават и в събота
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2020 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заявления за лични документи в София могат да се подават и в събота

/КРОСС/ С удължено работно време вече работят гишетата за смяна на документи във всички районни полицейски управления в София, като дежурни ще има и в съботните дни. Графикът на отворените РПУ в София е публикуван на сайта на МВР. Документите за самоличност ще се получават в полицейските управления, в които са подадени документите. 

Удължената валидност на личните документи заради извънредните противоепидемични мерки обаче е с частично действие. Ако срокът на валидност на личната карта и шофьорската книжка изтича в периода до 31 октомври, то документите ще важат 6 месеца след този срок, но ще могат да бъдат използвани само пред институциите и само в България. 

До март т. г. на ден в цялата страна са се приемали до 13 000 заявления за подмяна на документи. Значителен спад е отбелязан по време на създалата се епидемиологична обстановка – до 1350 заявления на ден.

Удълженото работно време в делнични дни е от 8.30 до 18.30 часа.

Съгласно предварително изготвен график, в съботните дни от 8.30 до 14.30 часа в София заявления за документи ще могат да бъдат подавани в по две районни управление, както следва:

8 август - Второ и Седмо РУ;

15 август - Трето и Пето РУ;

22 август – Шесто и Осмо РУ;

29 август - Първо и Девето РУ.

Гражданите могат да изберат да подадат заявления за нови документи за самоличност по местоживеене, по месторабота и т.н. новите документи ще се получават от същото място, от което са подали заявлението си.

Някои банки отказват парични преводи на лица, чиято лична карта е с изтекъл срок, показва проверка на БНР. Ако личната карта е с изтекъл срок, това би принудило служителите на банките да направят допълнителни проверки, за да се уверят във вашата самоличност. В много от случаите това е практически невъзможно, така че по-скоро услугите биват отказвани. Няма да можете да правите парични преводи, както и да получавате пари в пунктовете, където си плащате комуналните сметки.