Десислава Танева: Ще предоставим на земеделците 106 млн. бюджет по три направления
Секция: ИКОНОМИКА
04 Август 2020 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десислава Танева: Ще предоставим на земеделците 106 млн. бюджет по три направления

/КРОСС/ На българските земеделски производители и преработватели ще се предоставят 106 млн. бюджет по три направления - подмярка COVID 1, подмярка COVID 2, подмярка COVID3 за преработвателни предприятия.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с представители на браншови организации в сектор "Земеделие" даде брифинг в Министерството на земеделието.

"Нашето предложение беше за 25% национално съфинансиране, така че общият бюджет да е 120 млн. лв., но на финала на одобрената нотификация националното съфинансиране беше одобрено на 15% или общият бюджет става 106 млн. лв.", обобщи земеделският министър.

Тя припомни, че по инициатива на България за първи път бе променен финално в ЕП с гласуване Регламент 1305, който даде право на страните членки да направят изменение на програмите си за развитие на селските райони и да подкрепят сектора за загуби от COVID-19.

"България беше инициаторката на различни етапи от този дебат, обединихме други страни членки и накрая това се увенча с успех", каза Танева.

Мярка COVID, подмярка COVID 1 и подмярка COVID 2 ще бъдат отворени на 19 август. Приемът по тях ще продължи до 21 септември. Тогава изтича и крайният срок за приемането на заявленията за подкрепа от ползването на отстъпката от акциза на горивата.

"Планираме да се разплатим преди 16 октомври, защото това е датата, на която започват плащанията на земеделските стопани на обичайните и познати за тях всяка година мерки за подкрепа", допълни Танева.

Министърът заяви, че са се възползвали и от възможността да прехвърлят 70 млн. евро от програмата за развитие на селските райони от бюджета и за 2021 година към първи стълб или към директните плащания.

"Бенефициентите по обвързаната подкрепа "Плодове и зеленчуци" ще получат минимум с 12% по-високи ставки. Това е минималният праг увеличение, реалният ще стане ясно след приключване на проверките", каза още Десислава Танева.

И допълни: "Схемата за единно плащане на площ или най-масовата мярка, увеличението на бюджета и от това прехвърляне е с поне 9%". Тя уточни, че увеличение по това прехвърляне няма да получат единствено 4 направления, най-вече за животните, които са с достигнати количествени лимити и по регламент това увеличение не може да им бъде предоставено.