Дер Щандарт: България е смятана за най-корумпираната държава от ЕС
Секция: Коментари
04 Август 2020 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дер Щандарт: България е смятана за най-корумпираната държава от ЕС

/КРОСС/ България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, която е затънала дълбоко в блатото от непотизъм и престъпната олигархична мрежа, пише Паул Лендвай в колона за австрийския вестник „Дер Щандарт".

Продължаващите три седмици в България протести срещу дясно консервативното правителство и откритият конфликт между подкрепяния от социалистите президент Румен Радев и дългогодишния премиер Бойко Борисов най-накрая привлякоха вниманието на международната общественост към непоносимите условия в бедняшката къща на Европейския съюз. Историята на малката балканска страна след присъединяването й към Европейския съюз преди тринадесет години е хроника от неизпълнени надежди и разочарования.

България е смятана днес за най-корумпираната държава от ЕС, която потъва по-дълбоко в блатото от непотизъм и престъпните олигархични мрежи по време на правителството на Борисов, което с малки прекъсвания управлява повече от десетилетие. Населението е намаляло драстично през последните 25 години и от девет стана седем милиона. Повече от два милиона души са напуснали страната заради липсата на перспективи, а експертите очакват още 20-процентно свиване до 2050 г.

Борисов (на 61 години) като кмет на София, а после и като председател на проевропейската си партия ГЕРБ успява след тактически отстъпления отново да надиграе противниците си. Този път гневът на хиляди млади протестиращи е насочен основно лично срещу Борисов и обвинявания в корупция главен прокурор.

Корупционно блато

Фактът, че след претърсването на офисите на негови близки сътрудници президентът Радев се присъедини към демонстрантите и публично призова „мафиотското" правителство да подаде оставка даде допълнителен тласък на протестите в цялата страна.

Борисов, който смени трима министри и преодоля с лекота вота на недоверие, иницииран от опозиционната социалистическа партия, отхвърли възможността за предсрочни избори с аргумента, че има пандемия, а през март предстоят редовни парламентарни избори.

Не бива да се забравя, че продължилите седмици наред много по-мащабни протести през 2013 г. в крайна сметка не доведоха до правосъдна реформа. Социалистите показаха няколко пъти, че са затънали не по-малко в корупционното блато, отколкото премиера и неговата партия. Горчивата истина е, че изборите и формалната промяна в състава на парламента и правителството не засегнаха властовите центрове на олигархията в икономиката, медиите, сигурността и правосъдната система. Доминираната от олигарси малка партия на турското малцинство служи като патерица на управляващите.

На хоризонта не се вижда някаква реална политическа алтернатива. ГЕРБ е член на Европейската народна партия, а във външнополитически план Борисов се държи като приятелски настроен партньор на ЕС. Неговият предшественик на поста Сергей Станишев в края на 2018 г. беше избран за трети път за председател на европейските социалдемократи. Вътрешнополитическата обстановка в България не е тема за Брюксел.

--

Паул Лендвай, „Дер Щандарт".