Румен Гечев: Действията на управляващите са панически акт
Секция: ПОЛИТИКА
05 Август 2020 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Гечев: Действията на управляващите са панически акт

/КРОСС/ „Политиката, която провежда ГЕРБ, е политика на паниката. Промяната на заплатите на администрацията става в момент, в който недоволството в цялата страна расте, блокирани са кръстовища в цялата страна. Винаги, когато се намира на тясно политически, г-н Борисов прибягва до тази мярка на отварянето на чувала", заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев пред БТВ.

Депутатът от левицата обясни, че ситуацията с пандемията няма нищо общо със заплатите.

„С пандемията трябва да се действа с добре разработена икономическа програма. Изниква въпросът къде са разчетите на управляващите за промените в заплатите, къде се обсъждат конкретните числа, защо не са представени в бюджетна комисия. Ние като опозиция няма как да не кажем, че е много странно по средата на годината, заради паниката, да се прекроява бюджета на държавата. Парламентът е в отпуска, но няма никакъв проблем да се свика извънредно заседание. На мен не ми е известно друга страна, член на ЕС или извън него, където да се правят промени в бюджета за стотици милиони левове, без да е ясно какви ще бъдат ефектите от това“, коментира Гечев. 

„Промените на заплатите в бюджетната сфера води и до промени в частния сектор. Те са свързани. Ние подкрепяме политиката за вдигането на доходите, но не по този начин. Проблемът е в обсъждането - кога ще се актуализира бюджетът? Странно е управляващите да обявяват пред българското общество, че въпросът е решен, и ще бъдат увеличени с 30%. Социалистът поясни, че тези действия са панически, тъй като въпросът е да се печели ден след ден и да не се дава оставка на правителството.“

„Втори въпрос е защо ГЕРБ и техните съдружници в управлението не видяха проблема, когато подготвяха бюджета за 2020 година. Управляващите нямат никакви числа и това е техният почерк на управление. Предлагат се неща, които нямат конкретни цифри, нямат тенденции. Това е една голяма трагедия и панически акт“, заключи депутатът от БСП.