Швейцария не обмисля национални ограничения заради скок на случаите с COVID-19
Секция: СВЯТ
05 Август 2020 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Швейцария не обмисля национални ограничения заради скок на случаите с COVID-19

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването на Швейцария заяви, че нови мерки заради увеличаването на заразените с коронавирус в момента са "малко вероятни", предаде "Ройтерс".

Броят на случаите се е утроил през последните дни в сравнение с данните от юни, което предизвика опасения, че може да се наложи отново да се засилят ограниченията за справяне с втора вълна от COVID-19.

Висш съветник на правителството препоръча носенето на маски да е задължително на закрито и размерът на събитията, които в момента са ограничени до 1000 души, да бъде ограничен до 100.

"В такава несигурна ситуация нищо не е невъзможно", каза Ален Берсет пред вестник Tages-Anzeiger. "Но ми се струва малко вероятно", каза той, когато го попита дали обмисля национални ограничения.

"Драстичните" национални стъпки, включващи затваряне на магазини и училища, бяха стартирани през март, след като Швейцария видя как пандемията е засегнала други страни, поясни министърът.

Хората трябваше да спазват правилата за социално дистанциране, за да проверят ръст на скорошното покачване на случаите, добави той.

Досега в Швейцария са регистрирани 35 746 случая, при 4 306 смъртни случая от население от 8,6 милиона.

"Гледам със загриженост, че дисциплината намалява. Има хора, които отново се ръкуват - каза Берсет. "Това е голяма грешка", смята той.

"Все още не знаем достатъчно как сезонът се отразява на вируса. Но почти сигурно ситуацията през есента няма да се подобри, а ще бъде трудна", допълва Берсет.