България е с най-голям спад на продажбите на дребно в ЕС през юни
Секция: ИКОНОМИКА
05 Август 2020 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е с най-голям спад на продажбите на дребно в ЕС през юни Обемът на продажбите на дребно в еврозоната се възстановява до предпандемичните нива

/КРОСС/ България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-силен годишен спад на продажбите на дребно през юни, пише Investor.bg, базирайки се на данни на европейската статистическа служба Евростат. 

През юни продажбите на дребно у нас се свиват с 18,1% на годишна база. Все пак спадът се забавя след отчетеното понижение от над 20% през май и над 19% през април.

Месечните данни показват плахо възстановяване на продажбите на дребно у нас с 0,9% ръст през юни спрямо май след 1% увеличение през май спрямо април.

Същевременно обемът на продажбите на дребно в еврозоната се възстановява през юни до нивата, регистрирани през февруари, преди налагането на блокировки в Европа за овладяване на коронавируса, става ясно от данните на Евростат.

Продажбите в еврозоната нарастват с 5,7% през юни спрямо май. Разходите за дрехи и гориво за автомобили стоят в основната на увеличението.

Ръстът на продажбите все пак е по-малко от прогнозата на анкетираните от Ройтерс икономисти, които очакваха ръстът да достигне 5,9 на сто на месечна база.