Ден 28: Буря, палатки, сблъсъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2020 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ден 28: Буря, палатки, сблъсъци

/КРОСС/ На 28-я ден от антиправителствените протести палатковите лагери в София остават. Движението в центъра на столицата остава блокирано на три ключови места – при Орлов мост, на кръстовището при Софийския университет и на кръстовището при бул. “Цар Освободител”.

Исканията на протестиращите остават непроменени: оставка на кабинета, на главния прокурор и провеждането на предсрочни избори.

В късния следобед лятна буря отнесе част от палатковия лагер на майките от “Системата ни убива” пред Софийския университет, но за минути лагерът беше възстановен. Майките се заканиха да пренощуват в микробуса си.

Виктория е от палатковия лагер при Софийския университет. „Днес времето беше лошо и имахме едни шатри, които излетяха и малко палатките се… и те излетяха всъщност, даже една се беше качила горе на жиците. Обаче както виждате всичко вече е нормално, имаме си нови шатри и сега ще си направим лагера още по-хубав, отколкото беше”, каза младата жена.

“Днес следобед заваля дъжда, задуха вятър, имахме около час, може би малко повече валя постоянно, и малко ни поразвали лагера”, разказа Венелин от лагера, който е на Орлов мост. Той посочи, че възстановяват палатките си. “Мисля, че ще се справим бързо, достатъчно хора има, ще възстановим нещата, и продължаваме до постигане на нашите цели”, посочи мъжът.

Протестиращите заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят.

Протестите продължават и в страната, вчера недоволните от управлението в Русе блокираха възлово кръстовище. В продължение на час те периодично спираха за кратко движението по бул. „Христо Ботев”, в района на бившия завод за печатни платки. Във Варна трети ден остава блокирано от палатков лагер кръстовището до сградата на общината.