Светът помага на Ливан след експлозията
Секция: СВЯТ
06 Август 2020 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светът помага на Ливан след експлозията

/КРОСС/ Един от трите кацнали в Ливан самолети от Руското министерство на извънредните ситуации след временно кацане в Саратов продължи полета си за Бейрут, съобщи РИА Новости.

"В 4:53 часа самолет Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации излетя от Саратов в Ливан", заяви източник на агенцията. На борда му са 15 специалисти от Роспотребнадзор и нужното оборудване за отваряне на лаборатория за новата коронавирусна инфекция. Всички специалисти са оборудвани със специални костюми и предпазни средства, съобразно инфекцията COVID-19, заявиха от министерството.

Планира се да има пет полета до Бейрут със 150 души.

Според международните медии над 20 държави изпратиха помощ след взрива в Бейрут - човешки и материални ресурси в опустошената столица на Ливан.

По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са поне 135. Ранените са над 5 хиляди души. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

Европейският съюз прати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия - всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици.

За финансова помощ откликнаха Великобритания с 5 млн. паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване.

Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха ще изпратят и две полеви болници с общ капацитет от хиляда легла.

От Иран изпращат в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал.

Русия, Италия, Египет и дори закъсалият икономически Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване.

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.