Колоездач е в изкуствена кома след тежка катастрофа в Обиколката на Полша
Секция: СПОРТ
06 Август 2020 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колоездач е в изкуствена кома след тежка катастрофа в Обиколката на Полша

/КРОСС/ Нидерландският колоездач Фабио Якобсен е поставен в медикаментозна кома след тежко падане в първия етап от Обиколката на Полша. В сряда състезателят на "Декьонинк Куикстеп" пострада много тежко във финалните метри в Катовице, забивайки се в предпазните заграждения.

Спринтьорът, който е шампион на Нидерландия, беше затворен от сънародника си Дилан Хроневехен (Jumbo Visma) при скорост от над 80 км/ч. Той падна, като от удара загражденията се разхвърчаха, а Якобсен се удари в един от съдиите, снимащ финалния спринт, както и в рекламната арка.

Още поне половин дузина колоездачи също се озоваха на асфалта, сред които беше и Хроневехен.

Организаторите веднага изпратиха медицински хеликоптер на мястото на падането, а съотборникът на Якобсен Флориан Сенешал, пристигнал първи там, обясни че нидерландският състезател е бил в съзнание, но е кървял обилно.

Едва след полунощ "Декьонинк Куикстеп" разпространи информация за колоездача си.

"Състоянието на Фабио е сериозно, но за момента остава стабилно. Направените изследвания не показват увреждане на мозъка или гръбначния стълб. Докторите го държат в медикаментозна кома и той ще трябва да бъде внимателно наблюдаван поне няколко дни".

В официалното класиране след етапа Хроневехен, който го спечели, е дисквалифициран заради затварянето на Якобсен. Именно шампионът на Нидерландия беше обявен за победител пред Марк Саро и Лука Мезгец.

Финалът в Катовице е считан за един от най-опасните в професиооналното колоездене и от години е критикуван от състезателите. Той е на леко спускане, като винаги се пристига в голяма група, а спринтьорите развиват скорости над 80 км/ч.

Инцидентът с Якобсен идва точно година след смъртта на Бьорг Ламбрехт точно в Обиколката на Полша. Младият белгиец загина през 2019 г. при удар в бетонен водопровод, складиран край шосето.