Летен оперен фестивал в крепостта Цари Мали град
Секция: КУЛТУРА
06 Август 2020 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летен оперен фестивал в крепостта Цари Мали град Софийската опера отваря шеста лятна сцена с исторически мизансцен - над самоковското село Белчин

/КРОСС/ Нов оперен фестивал започва на 29 август, съобщиха от Софийската опера и балет. „Портал на два свята“ ще се проведе зад стените на възстановената късноантична крепост Цари Мали град, разположена над самоковското село Белчин, до 7 септември. 

Така сцените, на които излиза Софийската опера и балет това лято, стават общо шест. Идеята на Пламен Карталов е да изнесе операта сред забележителности с исторически контекст.

Според директора на Софийската опера, „самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, рилската планина точно отговарят на обстановката на действието в либретото“ на произведението, с което ще бъде открит фестивалът – „Янинините девет братя“ от Любомир Пипков. Действието в народната музикална драма се развива през 1361 г., високо на баирите край Самоков. „Там, сгушена в прегръдката на Рила, самичка пуши Янината къща“, гласи анонсът от Операта.

„Когато един оперен театър постави „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, това означава че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура“, твърди музикологът Иван Хлебаров.

Постановката на режисьора директор на Софийската опера Пламен Карталов е играна в Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва през 2018 г.

В Цари Мали град оркестърът на Операта ще бъде дирижиран от Жорж Димитров, сценографията на спектакъла е на Свен Йонке, а хореографията — на Риолина Топалова.

Програмата на фестивала ще продължи на 30 август с „Кармен“ от Жорж Бизе, отново постановка на Пламен Карталов.

На 3 септември ценителите на балета ще могат да видят спектакъла „Зорба Гъркът“ от Микис Теодоракис, на хореографията на Лорка Масине българската публика се радва вече 25 години.

В първото издание на летния фестивал „Портал на два свята“ е включен още един балетен спектакъл – „Кармина Бурана“, по музика на Карл Орф. Хореографията е на Фреди Франдзути, директор на Balletto del Sud – Лече.

В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, ще бъде изпълнен мюзикълът „Mamma Mia!“.

Билетите за фестивала „Портал на два свята“ са вече в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн.

Билети ще може да се купуват и на място. Село Белчин е на 15 км от Самоков и на 53 км от София.