Лиляна Деянова беше пусната под домашен арест
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2020 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лиляна Деянова беше пусната под домашен арест

/КРОСС/ Лиляна Деянова, известна като певица Лилана, излиза от арестантската килия и ще изтърпява мярка за неотклонение домашен арест. Апелативният специализиран съд взе окончателното си решение днес, след като тя обжалва наложената й от спецсъда мярка задържане под стража.

От задържането й преди 4 месеца заедно със съдружника й Мартин Димитров и брат й Александър Деянов Лиляна Деянова неколкократно обжалва и в началото на юни беше смекчена мярката й, но след това отново бе върната в ареста, въпреки медицинската експертиза и заключението на вещото лице за здравословното й състояние.

Часове преди съдебното заседание Деянова и съдружникът й Мартин Димитров, обвинени за участие в организирана престъпна група с която злоупотребили с еврофондове, разпространиха свои изявления от предварителния арест в Софийския затвор, с които разкриха здравословното й състояние и несъответстващите условия за лечение в ареста.

Лиляна Деянова, която се е познавала с укриващия се в Дубай Васил Божков, е с влошено здраве след три операции, като при постановения от съда преглед е установено, че има 2 възпалени прешлена, съобщава обвиняемата в изявлението си.

В момента само към нея и съдружника й Мартин Димитров, се прилагат невиждани според тях мерки за сигурност - килиите им са заключени с допълнителен катинар и при всяко отваряне присъстват по 7 човека, които снимат и с камера.

"От всички около 40 разпитани свидетели дотук, нито един не говори да е видял или дори да е чул за престъпление. И въпреки това срещу нас се случва този произвол" - казват в изявленията си Деянова и Димитров.

Още когато бе задържана, Деянова коментира, че първият въпрос към нея след задържането й се отнасял за Божков и престоя му в Дубай.

"Вече четири месеца, за да оправдаят задържането ни, Специализираната прокуратура и Специализираният съд използват срещу нас показанията на служители на Пътната агенция, за която първо ние подадохме сигнал за корупция. Бяхме наказани, защото ние с Мартин си позволихме да разкрием корупцията в ТОЛ системата - сигнал от близо 600 страници", казва тя в своето обръщение. По нашия сигнал няма и един разпитан, но ние сме арестувани под претекст, че сме били спечелили преди 4 години един европейски проект, допълва Деянова.

Двамата обвиняеми напомнят, че техният европейски проект, заради който са обвинени, че чрез него са злоупотребили с европейски средства, е проверяван многократно и не са установени никакви нарушения, отказано е било образуване на наказателни производства и от Софийска районна прокуратура, и от Софийска градска прокуратура, и от икономическа полиция, и от ДАНС.

И Деянова, и Димитров са убедени, че причината за тяхното задържане е сигналът им от 600 страници за корупция и злоупотреба в Агенция Пътна инфраструктура /АПИ/ и свързаните институции във връзка с изграждането и оперирането на ТОЛ-системата.