Взривът в Бейрут - с мощност една десета от атомната бомба в Хирошима
Секция: СВЯТ
06 Август 2020 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взривът в Бейрут - с мощност една десета от атомната бомба в Хирошима Арестувани са няколко служители на пристанището

/КРОСС/ Продължава разследването за експлозията в ливанската столица Бейрут, която отне живота на най-малко 137 души. Арестувани са няколко служители на пристанището, където стана взривът, а щетите се изчисляват на близо 10 милиарда долара. Спасителните операции продължават.

Стотици хора са в неизвестност, а спасителите продължават да работят с надеждата да открият оцелели. Експлозиите разрушиха пристанището на Бейрут и опустошиха цели квартали на града, без дом са над четвърт милион души. А причината - неправилно складирани 2750 тона амониева селитра, иззети от молдовски кораб преди години. 

"Няма думи, с които да опишем катастрофата, сполетяла Бейрут! Решени сме да разследваме и разкрием какво се е случило и да накажем виновните", заяви президентът на Ливан Мишел Аун. 

Снимки от въздуха показаха мащаба на опустошението след експлозията в Бейрут. На мястото на няколко склада на пристанището се е образувала голяма дупка. В радиус от стотици метри всичко е изравнено със земята. Експерти изчислиха, че взривът е бил с мощност около една десета от атомната бомба в Хирошима. 

В Ливан започна да пристига международна помощ. Спасителни екипи и тонове медицинско оборудване изпратиха Франция, Германия, Италия Холандия, Русия, Кувейт, Египет, Ирак. Великобритания обеща помощ в размер на 5 милиона лири. Европейският съюз изпрати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан.