Министър Ангелов: Предстои да внесем Националната стратегия за психично здраве в Министерския съвет
Секция: Здраве
06 Август 2020 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Ангелов: Предстои да внесем Националната стратегия за психично здраве в Министерския съвет

/КРОСС/ „Страната ни трябва да има дългосрочна политика по отношение психичното здраве на българските граждани – такава е начертана в проекта на Националната стратегия за психично здраве, която е с хоризонт до 2030 г. Предстои да я разгледаме на ръководство на МЗ и да я придвижим към Министерски съвет. Важно е в кратки срокове тя да стане факт и работата по разписаните в документа дейности да започне“. Това подчерта министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

Заедно с директора на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова и част от екипа ѝ министър Ангелов и зам.-министър Пенков обсъдиха още необходимостта от преместване на лечебното заведение в рамките на столицата. Здравният министър пое ангажимент да проведе интензивни разговори с други институции, които разполагат с подходящи и неизползваеми терени, респективно – сгради. До тогава трябва да бъде намерено решение на казуса с неизяснената собственост на две от постройките, намиращи се в двора на лечебното заведение в Нови Искър, като за целта ще бъде търсено съдействието на областния управител на София-град.

Работещите в ДПБ „Св. Иван Рилски“ приветстваха увеличението на трудовите в държавните психиатрични болници с 30% от 1 август. Д-р Гълъбова подчерта, че и към момента в лечебното заведение са постигнати минималните нива, заложени в Колективния трудов договор, като отчете, че достойните възнаграждения и усилията на министерството да гарантира такива са стъпка към повишаване мотивацията на работещите в психиатричните структури. Д-р Гълъбова допълни, че към момента лечебното заведение е кадрово обезпечено.