Проф. Михаил Константинов: Машините за гласуване пренасят COVID-19
Секция: Коментари
06 Август 2020 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Михаил Константинов: Машините за гласуване пренасят COVID-19

/КРОСС/ Машините за гласуване крият риск от разпространение на коронавируса. Тази теза разви пред БНР проф. Михаил Константинов, бивш член на Централната избирателна комисия и настоящ председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване”.

По думите му няма как да се проведат предсрочни избори, защото все още няма машини.

Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме парламента и отиваме на избори. Избори не може да има, тъй като машини не може да има, а в закона пише, че се гласува само с машини, каза Константинов. Дори добави, че ако изборите не са с машини, ще са незаконни.

Трябва да се мисли. В България мисленето е в много голям дефицит, каза още проф. Константинов.

Някои от фирмите производителки на машини за гласуване са фалирали поради липса на търсене, а фирмите, с които са водени разговори, се нуждаят от време за такава огромна поръчка, като ситуацията се усложнява допълнително заради доставките на части от Китай, обясни Михаил Константинов.

Пандемията от коронавирус е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласуване в закона, е друга теза на математика.

Машините, предвидени в сегашните текстове на закона, са със сензорен екран или т.нар. тъч скрийн. Това означава всички хора, които гласуват с машините, по няколко пъти по време на гласуването да пипат тая машина, което е перфектно условие за заразяване на следващия избирател, смята проф. Константинов. Защото „химикал човек може да си донесе от вкъщи“, но в една секция „карате 200 души да питат един и същи екран“.